PODZIEL SIĘ

Profesjonalny blender gastronomiczny to urządzenie, bez którego ciężko sobie wyobrazić funkcjonowanie barów, a także wielu restauracji czy lokalów zbiorowego żywienia. Na rynku znaleźć można najróżniejsze blendery, a wybór tego najodpowiedniejszego wcale nie jest łatwym zadaniem. Dobrze więc dokładnie przemyśleć swoją decyzję. Na co zwrócić uwagę? Podpowiadamy!

Postaw na sprawdzonego producenta

Blender gastronomiczny zakupić można w najróżniejszych cenach. Zawsze trzeba mieć jednak na uwadze jego producenta. Zaufana i ciesząca się renomą firma jest gwarancją tego, że zakupione urządzenie będzie funkcjonalne i trwałe. Poza tym, sprzęt będzie w pełni profesjonalny, wykraczając poza możliwości domowego blendera. Producenci, którym warto zaufać to Bartscher, Hendi, Stalgast i Warring Commercial.

Zastanów się nad kształtem kielicha

Kształt kielicha ma duże znaczenie, decyduje on bowiem o przeznaczeniu urządzenia. Kielich o kształcie stożka świetnie sprawdzi się do blendowania produktów płynnych. Dlaczego? Sprawia on, że w trakcie pracy urządzenia, blendowana ciecz nie podnosi się, łatwiej jest ją miksować, a także nie rozchlapuje się. W przypadku produktów stałych i sypkich, lepiej sięgnąć po kielich kwadratowy. Można w nim np. zmielić kawę lub orzechy. Jeśli komuś zależy na uniwersalnym blenderze, warto zwrócić uwagę, czy daje on możliwość wymiany kielichów.

Czy warto postawić na blender wielofunkcyjny?

W zależności od menu danego lokalu, warto zastanowić się jakie urządzenie jest nam potrzebne. Istnieją blendery wielofunkcyjne, które dają mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o przygotowywanie napojów, cieczy i dań. Świetnie sprawdzą się one np. w restauracjach, gdzie serwowane dania często ulegają zmianie. Ale w przypadku barów, można spokojnie wybrać specjalistyczny sprzęt, stricte barmański blender, który pozwoli na uzyskanie najlepszej jakości drinków i deserów.

Blender, który działa cicho

Na rynku dostępne są blendery gastronomiczne, które posiadają osłonę wyciszającą. Dzięki nim, natężeniu dźwięków przy przygotowywaniu dania jest znaczenie mniejsze. Jest to plus zarówno dla gości danego lokalu, jak i jego pracowników, dla których notoryczny hałas może być przyczyną zmęczenia i bólów głowy. Często zdarza się, że np. koktajle są przygotowywane na oczach klientów – wówczas cicha praca blendera jest naprawdę ważna.

Na rynku dostępne są najróżniejsze blendery gastronomiczne. Ostrożne przeanalizowanie naszych potrzeb oraz dostępnej oferty, pozwoli na wybór idealnego urządzenia.

Jeśli masz wątpliwości, jaki blender będzie odpowiedni, Gastroplaneta.pl chętnie odpowie na Twoje pytania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here